Život uz Sarajevsko

88. godine u maju su prvo otvorili Sarajevsko kad sam se rodio. Uz nju su moji ukućani proslavili i moje prve korake. Bilo je tu i za svaku Novu godinu i Prvi maj. Hladilo se u malom improvizovanom bazenčiću u rijeci ili bi se iznosilo ledeno iz frižidera da utoli i najveću žeđ. Mi djeca nismo ni pomišljali da je krišom probamo, ali je ubrzo došla velika matura. Proslavili smo novostečenu punoljetnost sa flašama Sarajevskog piva i obilježili najljepše mladalačke uspomene. Potom je došla i brucošijada, pa su se popile i male, ali i velike točene. Onda su krenuli derneci, koncerti, roštilji, izleti i planinarenja. Svemu je tome svjedočilo Sarajevsko… i u svemu nas vjerno pratio taj okus mladosti i dobrog raspoloženja, uspomena i smijeha. Zatim i svadba naše drage prijateljice, tu se plesalo i veselilo do jutra uz naše omiljeno pivo i dobru hranu. A raja već jedva čeka da se proslavimo i u Minjonu, e o tom će se derneku pričati godinama. Slavlje nije slavlje bez Sarajevskog. Sarajevsko je zakon!

Vladimir

Ljubav na prvo Sarajevsko

Nikada neću zaboraviti kada smo na moru prvi put vidjeli meduzu. Svirala je neka lagana pjesma na radiju, a mi smo uživali na stijenama dok su nas grijale posljednje zrake zalazećeg ljetnog sunca. Neko je primijetio skoro pa providnu životinju blizu površine vode. Svi smo se skupili na jednom mjestu i tada smo se on i ja prvi put približili jedno drugom. Skoro pa neprimjetno, podijelili smo kratak i stidljiv pogled. Potom se društvo opet skupilo i kroz julski zrak se razlio smijeh mladosti. Sjeo je pored mene, započeo neku slatku priču i pitao me odakle mi mali ožiljak na desnoj ruci. Prolazili su sati, a mi smo razgovarali o sebi, o drugima, o svemu. Nismo ni primjećivali ko je dolazio, a ko odlazio. Nije ni bilo važno. Cijeli svijet je tu noć bio na stijenama. Kada je potpuno nestalo svjetla, naši su glasovi postali tiši, ali priča nije prestajala. Dočekali smo zoru skupa. Samo mir i zvuk lijenih jutarnjih talasa oko nas. Pomislih kako sam žedna i prije nego što sam uspjela izgovoriti da je vrijeme za polazak, okrenuo se, izvadio dvije Sarajevske pive iz torbe i ponudio mi jednu uz blagi osmijeh.

“Može?”, pitao me.

“Može.”, rekla sam.

To je bilo naše prvo jutro, ali i početak ostatka našeg zajedničkog života.

Nejra

Tri jarana

Nas tri jarana se okupila kod Saketa, lik krenuo da pravi garažu, kaže treba mu jer će uskoro kupiti neko bijesno auto. Laže al neka. Sake je inače foler mahalski, vazda je fol vodio dobre trebe I uvijek kad izađemo samo ode da se nađe s nekom Mirelom, koju niko nije vidio, vjerovatno nema Mirele nego samo ode kući igrati Fortnite. Žuti uvijek nešto komplikuje, te ovoliko vode na ovoliko maltera, te treba miješati pola sata isto ko da grah pravi a ne beton miješa. Skontalo se u međuvremenu da imamo betona koliko za pola garaže,a Sake se buni jer će mu to bijesno auto nepokriveno biti, moramo fino to uraditi. Žuti ode to brzinski jer večeras je tekma pa da stignemo bar nešto zamiješati bar, nema frajera 2 sata, zabrinuli se šta je. Vraća se lik, posvađao se sa onim iz radnje, zamalo na šake ne završiše, tako da nema maltera nema ni garaže. A ni auta. Al dobro to je svakako slag’o al neka. Još prođe komšijin mali kaže gubi Željo pa može li dan biti gori, natjerasmo malog da nam ne baca sihire. Sreća Adis drug naleti da vidi kako ide, da zalijemo temelj, ponio gajbu klipe, izljubili se ko svatovi. Eto, tako da sutra smo garažu radili, a Željo izjednačio. Ajd živjeli.

Anes

Koliko troši?

Elem, komšija Fudo, koji je inače hodajuća reklama Sarajevske, jer nigdje ne ide bez svoje staklene Sarajevske, par dana je nešto starog vozio po doktorima, tamo vamo. I jedan dan, rekoh, de Fudo da naspemo goriva, kolko ti troši. Kaže aj ba ne zezaj, znaš kolko Fudo može popit Sarajevske, e toliko i troši auto. Haha i tako umjesto goriva, svratismo Fudi po Sarajevsku.

Emina

Stomak

Kratka poučna priča…

Kolega i ja svako jutro prije početka posla popijemo po jedno sarajevsko. Mislim popijemo kafu kod kuće i u radioni naložimo vatru .

Malo ih “podgrijemo”(zima je), i uz pivu dogovorimo današnji plan rada. Kada završimo poslije podne, sjednemo, razgovaramo i popijemo po jednu. Zadovoljni i nasmijani odemo svojim kućama. Ali naše žene su nam rekle da nam je stomak počeo da raste?!

Složili smo se(morali), i odlučili da ne pijemo više.

Sutradan smo se kolega i ja svađali čitav dan!!

Zašto?! Ne znamo,ali smo odmah prekosutra, kupili ujutro po pivu i poslijepodne još po jednu.

Odlučili smo sretno i mirno raditi sa malo većim stomacima!

A sa našim ženama….e to je druga priča!

Mirsad

Hobotnica

Od mene jedan kooooo vic!

Hobotnica na moj nacin

Sastojci:  jedna malo veca hobotnica.

Jedno malo vece jagnje pa do 20 kg, malo krompirica.

Priprema: Dok se jagnjetina pece, hobotnicu kuhati sa krompirima u puno zasoljene vode.

Kad je hobotnica gotova a jagnje peceno , krompir se izvadi voda prolije a hobotnicu baciti psima da ne smetaju dok se janje jede .

Janjetinu naravno servirati uz Hladno Sarajevsko pivo i uzivati! Živjeli 105 pa opet!

Faris

Romantična

Da te volim duša zna
pivo moja sarajevska.
Ispod čepa tečnost ta
koja duši merak tka.

Jednu, drugu dok pijem ja
na mom licu osmijeh sja,
pored mene moja raja sva
od Skenderije do Koševa.

Zidarska, bombica, bambuča,
nije bitno može i točena.
Samo jedno pravilo se zna
to mora biti Sarajka!

Muris

Hiljadu litara piva

Moj muz oduvjek pije Sarajevsko pivo kao i nasi prijatelji. Limenka je nesto sto uvijek mora biti u frizideru 🙂 Ja licno nisam pivopija , ali volim radler, narocito u ljetnim danima. Prije par godina bila je nagradna igra i ucestvovala sam,naravno, s racunima radlera a muz s racunima pive. Osvojila sam “Sarajevsko biciklo” i bila presretna. Uz pomoc osvojenog bicikla koje sam vozila aktivno skinula sam visak od 25kg tjelesne mase! Hvala “Sarajevsko”!Uvijek se salim s muzem kako je popio hiljade litara piva i nije osvojio nagradu on nego ja!

Jasna

Spontanost

Petak je, petak trinaesti, ali nama nije završio nimalo loše. Drug i ja razmišljamo o opcijama za izlazak , za početak kao i obično dvije gajbe srajevskog piva pa dalje ćemo smisliti uz pivu. Na putu ka stanu noseći gajbe, dvije djevojke koje su vec krenule u izlazak dobacuju kao treba li nam pomoć. Uz kratko upoznavanje i pricu prihvatili smo njihovu ponudu u smislu moralne podrške. U izlazak nisu otišle već sa nama jer šta je bolje od odličnog društva i pića. Jedna od najboljih i najspontanijih noći ikada i u čast Sarajevskoj Pivari što nas je spojila sa ljepoticama napravili smo ovu sliku. Jedno veliko hvala i pozdrav.

Adel